Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2015

Τάξη και ασφάλεια


Μερικοί θυμούνται ότι αυτά τα δυο στην δικτατορία ήταν προτάγματα.
Όμως βέβαια στα λόγια. Γιατί ούτε τάξη είχαμε, ούτε ασφάλεια. Τάξη δεν είχαμε γιατί δημιουργήσαμε τις πόλεις χαοτικά μιας και ο καθένας έχτιζε «όπου του γούσταρε» και ασφάλεια γιατί χάσαμε το 1/3 της Κύπρου μιας και δεν είχαμε όπλα -πάλι έφταιγε η τάξη εφόσον όλα γίνονταν μίζες μιας και δεν υπήρχε έλεγχος.

Τώρα πρέπει να αναρωτιέστε γιατί σε αυτή την σελίδα γράφω για τάξη και ασφάλεια.
Μα η πληροφορική είναι η επιστήμη που μετατρέπει το χάος σε πληροφορία δηλαδή τάξη. Αυτή η τάξη όμως χρειάζεται ασφάλεια για να λειτουργήσει ενάντια των πονηρών που επιβουλεύονται την πληροφορία, γιατί η πληροφορία έχει τεράστια δύναμη.

Όπως και στην δικτατορία, έτσι και μέχρι σήμερα, η αναρχία, τότε στην δόμηση των πόλεων, σήμερα στην κατασκευή ιστοσελίδων, είναι κυρίαρχη.

Βλέπω κυβερνητικές σελίδες που έχουν άλλη φιλοσοφία, άλλο σχεδιασμό, άλλο τρόπο πληροφόρησης ή ενημέρωσης και σκέφτομαι πως το ίδιο συμβαίνει και στην ασφάλεια των συστημάτων. Έτσι κατασπαταλούνται σημαντικοί πόροι και χρόνος και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των πολιτών που βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να αναγνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν εντελώς διαφορετικές εφαρμογές.
Εδώ και χρόνια έχω προτείνει, στις περιβόητες σελίδες των διαβουλεύσεων, την εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες με έναν κατ' ελάχιστο (minimal) σχεδιασμό.

Δείτε δυο παραδείγματα από τέτοιον σχεδιασμό
http://filippides.eu/01/analysis_main.php
https://www.wetransfer.com/

Όμως ο σχεδιασμός δεν φτάνει. Χρειάζεται να συνενωθούν οι υποδομές και να υπάρξει μέριμνα ώστε να λαμβάνονται τα λιγότερα δυνατόν δεδομένα και να μην υπάρχουν διπλοενημερώσεις.

Τα έργα πληροφορικής λειτουργούν όπως και τα δημόσια έργα τις προηγούμενες δεκαετίες. Δημοπρατούμε ένα έργο ώστε να το κατασκευάσουμε, με το δυνατόν μικρότερο κόστος πρόχειρα και με τεράστιο κέρδος ώστε να βγαίνει μίζα, και μετά φτιάχνουμε άλλο.

Filippos Filippides, Φίλιππος Φιλιππίδης Φilippos Φilippides, Systems Analyst - Consultant Φ=Φilippos Φilippides=0rganize 1nfo.
filippides.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: