Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Αντιδράστε στο χάλκεον χέρι

Οι λαοί θέλουν ασφάλεια και ανέσεις, όχι ελευθερία· όχι δικαιώματα, αλλά προνόμια.
H.L. Mencken, 1880-1956, Αμερικανός Αρθρογράφος

Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, απλώς για να ζουν. Και η λίγη ελευθερία που τους μένει τους προβληματίζει και προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο να την ξεφορτωθούν.
Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος

Οι φιλήσυχοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να ησυχάζουν. Δεν θέλουν φασαρίες, θέλουν να ζουν ήσυχα και ειρηνικά. Αυτό εκμεταλλεύονται όσοι θέλουν να εξουσιάζουν και συνασπίζονται σε ομάδες ενάντια στους φιλήσυχους.

Οι εξουσιαστές

Όταν καταλαμβάνουν την εξουσία ή ένα μέρος της δεν το αφήνουν και δημιουργούν ένα πλέγμα μεταξύ τους αμοιβαίους κέρδους χρησιμοποιώντας κάθε μέσον. Βασικά όμως το ψέμα και τον φόβο.

Το ψέμα

Με στοχευμένες και συνεχόμενες ψευτιές δυσκολεύουν τους φιλήσυχους να κατανοήσουν την αλήθεια και αρχικά υπόσχονται ότι θέλει το ακροατήριο τους. Αυτή η τακτική δεν έχει πέραση σε όλους, όμως εκείνοι που κατανοούν δεν μπορούν να πείσουν τους άλλους για την αλήθεια, γιατί οι άλλοι έχουν περάσει σε άλλη σχέση με τους εξουσιαστές. Σε σχέση πίστης. Τους πιστεύουν ότι και να λένε. Θα περάσει καιρός για να ξεσκεπαστούν τα ψέματα και όταν θα περάσει θα έχουν ξεφτίσει και δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά η δημοσιοποίηση τους.

Ο φόβος

Άλλος ένας τρόπος καθοδήγησης είναι η χρησιμοποίηση ομάδων νταήδων που εκφοβίζουν τους πιστούς ώστε να τους ομαδοποιήσουν όπως γίνεται στην αγέλη. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος!

Άννας και Καϊάφας

Όταν τα ψέματα ξεσκεπαστούν, μια άλλη ομάδα αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τους φιλήσυχους που σιγά-σιγά μεταφέρονται σε εκείνη, όπως όταν χάσει ένα κριάρι την μάχη με ένα άλλο όλα τα θηλυκά μεταφέρονται στην αγέλη του νικητή.

Πειθαρχία

Βέβαια η εκπαίδευση μας κάνει φιλήσυχους, η εργασία μας κάνει φιλήσυχους, η εκκλησία μας κάνει φιλήσυχους, η εξουσία μας κάνει φιλήσυχους. Και απ' ότι είδαμε οι φιλήσυχοι γίνονται δούλοι των ισχυρών.

Ευτυχία

Όμως αυτό που αναζητούμε στην ζωή μας είναι η ευτυχία και ο Θουκυδίδης είχε πει:
«Το μυστικό για την ευτυχία είναι η ελευθερία και το μυστικό για την ελευθερία είναι το θάρρος»

Ελευθερία

ο δε Κάλβος
Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.

Αντίδραση

Ακόμα και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει πως «Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: